středa 23. června 2010

Hodnocení firmy Mont Service - úvod

Kde začít? Asi na začátku:)
Původně jsem měla v úmyslu celkové hodnocení vypsat opravdu jen bodově, ale to prostě nejde. Bodový výčet tedy bude následovat až u hodnocení průběhu stavby, plusy a mínusy, atd.

Proč jsme si vybrali právě firmu Mont Service?
Informace (a také reference) o stavebních firmách jsme získávali hlavně jak jinak než z internetu. Na netu jsme s manželem hledali nezávisle na sobě a do "našeho užšího výběru" (tedy mého i manželova) postoupila i tahle firma.
Kontaktovali jsme zástupkyni firmy a jeli se podívat na dřevostavbu "v praxi", tj. její baráček, který byl také nedávno dostavěn. Baráček se nám líbil, zástupkyně působila velice příjemně a všechny naše dotazy se nám snažila zodpovědět. Vytvořila nám také cenovou kalkulaci (nechali jsme si udělat cca dalších 5 kalkulací od různých stavebních firem). Celková cena za dům od firmy Mont Service se pohybovala "někde uprostřed" a my se rozhodli pro "zlatou střední cestu". Jedním z důvodu bylo i to, že zástupkyně firmy bydlí opravdu kousek od Louňovic, tudíž plus pro případné řešení problémů s firmou.
Na netu jsme kromě jiného také našli i blog klienta, který s firmou zrovna aktuálně stavěl v Chrástu nad Sázavou. Slovo dalo slovo a my jsme se jeli podívat i na jeho rozestavěný baráček. Prohlídka tohoto baráčku v podstatě rozhodla, protože nic nenasvědčovalo tomu, že by byl s touto firmou nějaký výraznější problém.

Smlouva o dílo a první schůzka s panem Chyškou Rudolfem, majitelem firmy
No, smlouva o dílo byla dost oříšek. Myslím, že jsme nakonec podepsali verzi číslo 11 nebo 12. K určitým bodům jsme měli s manželem výhrady už od začátku a tak jsme nechtěli nic ponechat náhodě a požádali o spolupráci mého kamaráda právníka. Ten nám naše výhrady jednoznačně odsouhlasil a navíc doplnit i o další body. Vadily nám hlavně dvě zásadní věci, a to:
1) vlastnictví díla - firma Mont Service měla ve smlouvě, že dílo (tedy náš baráček) bude až do doby předání dle předávacího protokolu majetkem firmy - na což jsme v žádném případě nechtěli přistoupit
2) výše poslední zálohy - v praxi je běžné cca 10 % - tuším, že u nás to dělalo cca 2 %, což je dost podstatný rozdíl
Na bodu číslo 1 jsme se po složitém "procesu" dohodli, v bodě 2 jsme ustoupili a dali na vysvětlení firmy, "že jde o malou rodinnou firmu a tudíž není možné peníze dlouhodoběji vázat". Ovšem již v průběhu stavby si bylo možné dát 1+1 dohromady a zjistit, jak funguje "tok peněz" v rámci staveb této firmy.
Vzhledem k tomu, že se nám společně se zástupkyní firmy nějak nedařilo najít úplně "společnou notu" ohledně smlouvy o dílo, požádali jsme o schůzku s majitelem firmy, panem Rudolfem Chyškou. Pan Chyška na nás působil velice příjemně a všechno, co nás zajímalo, jsme probrali. Ze schůzky jsme měli dobrý pocit, viděli jsme 2 baráčky od této firmy, naši smlouvu kontroloval právník, takže jsme se rozhodli s Mont Servisem stavět.

Žádné komentáře: