pondělí 15. února 2010

Závada na topení odhalena

V pátek dorazil pán, který se specializuje na idenfitikaci a opravy závad topných kabelů, termovize, měření elekrických a neelektrických veličin, atd. Nejprve sundal termostat a provedl měření kabelů. Nic na závadu neukazovalo. Následně provedl měření i v rozvaděči, ale také žádnou závadu nenašel. Se slovy "že se jedná zřejmě o nějakou skrytou závadu", a že je to "nějaký divný" odešel do auta pro několik dalších kufříků s měřáky.

Po několika dalších minutách měření a následného zkoumání našich fotek z pokládky topných kabelů, bylo už bohužel jasno. Závada je opravdu u kluků v pokoji, na jednom z okruhů topných kabelů, konkrétně se jedná přímo o koncovku u topného kabelu. Ano, správně, tato koncovka a samozřejmě celý topný kabel je zalit betonem:( Musí se tedy rozebrat podlaha, vybourat kus podlahy, vyměnit koncovku topného kabelu, zalít zpět betonem a položit podlahu. Pokládka podlahy bohužel proběhla jako na potvoru z opačné strany, než by se nám teď na částečné rozebrání podlahy hodilo:( Představa rozebrání komplet celé podlahy dětského pokoje a bourání betonu v podlaze už bez dalšího komentáře:(

Aby byl tento článek zcela objektivní, napíšu jsem ještě jednu věc, na kterou jsem se "pana specialisty" zeptala hned potom, co jsem trochu "zpracovala" rozebírání a bourání podlahy. Zeptala jsem se, zda bylo možné zjistit tuhle závadu při měření po zalití topných kabelů betonem. Specielně na měření po zalití betonem jsem se totiž ptala pana Chyšky mladšího před nástupem obkladače, který mi tenkrát řekl, že takové měření se neprovádí a že si ho mám kdyžtak sama vyžádat u firmy Štorc. Pan Bravenec z firmy Štorc mi zase teď u nás tvrdil, že proběhlo i měření po zalití betonem, takže těžko říct, jak to vlastně bylo. No každopádně, podle "pana specialisty" by takové měření tuto závadu neodhalilo, protože k odhalení je nutné, aby topení běželo delší dobu. U nás se to prý projevilo dost brzo.

Teď je tedy potřeba domluvit přesný průběh opravy s firmou Mont Service. "Pan specialista" odpojil okruh topení s vadnou koncovkou a zapojil okruh, který je v pořádku. Aktuálně tedy u kluků topí alespoň jeden okruh. A pokud je to nutné, dotopíme jim ještě přímotopem. Jo, to je výhoda, když dáte dětem do dětského pokoje hned dvoje podlahové topení, respektive dva okruhy:)

"Pan specialista" nám na závěr také sdělil ještě jednu vtipnou věc:) Záhadná chyba, která se objevila u nás, se prý objeví asi tak jednou za 10 let. U toho se ale smál, takže těžko říct, jak moc vážně to myslel. No každopádně, nám řekl ještě jednu zajímavou věc, a to že firma RAYCHEM (od této firmy máme topné kabely i termostaty) je v současnosti tak nějak ve fázi "vychytávání chyb" ve své produkci podlahového topení pro běžné spotřebitele, tj. domácnosti:(

Takže závěrem lze konstatovat snad jen .... hlavně zdraví:)

Žádné komentáře: